yfuy

Brandschilderen

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd het al gebruikt, met als belangrijkste toepassing het versieren van kerkramen. Vaak wordt het gecombineerd met glas-in-lood.
De brandschildering ontstaat door het schilderen van bepaalde motieven op het glasoppervlak. Daarna worden de glasstukken verhit in een oven. Hierbij wordt het smeltpunt bereikt van het glas, waardoor de opgebrachte schildering insmelt.
Brandschilderen is een tijdrovend en nauwluisterend proces en derhalve kostbaar.
Brandschilderen gebeurt in drie stappen

Het aanbrengen van de contouren
Als eerste worden de randen (contouren) op het glas getekend. Nadat deze allemaal zijn getekend, kan het glas voor de eerste keer de oven in om de contour in het glas te branden. Door de behaalde temperatuur wordt het glas een beetje zacht en kan de contour door de oppervlakte van het glas dringen. Als je over het glas wrijft, voel je echter ook het contour nog gedeeltelijk op het glas liggen.

Het aanbrengen van de grisailles
Nadat de contour is aangebracht moet de grisaille egaal over het glas worden verdeeld. Hiervoor is een daskwast nodig om er voor te zorgen dat er geen strepen achter blijven. Vervolgens wordt de grisaille verwijderd op die plaatsen waar straks de emaille moet komen. Het grisaille vormt de schaduwpartijen van de afbeelding. Daarna gaat het glas weer de oven in en wordt de grisaille in het glas gebrand.

Het aanbrengen van de emailles
Nadat de schaduwpartijen in het glas zijn gebakken, kunnen de emailles (kleuren) worden aangebracht. Over het algemeen zal dit niet in een keer kunnen gebeuren, maar zijn er meerdere brandgangen nodig. Na het aanbrengen van de emaille wordt het glas weer gebrand in de oven.>